Recept, boktips och ett par bistra insikter..

Ojoj vad tiden springer iväg.. full fart på alla plan just nu och bloggen har inte riktigt hunnits med. Tänkte därför bjuda er på både ett recept och ett boktips idag :-) Instagrammade en bild på min frukost imorse som var lite ”by the book” (om man utgår från det vi pratar om på den kostrådgivarutbildning jag nu går sista dagarna på). Allt handlar om rena råvaror och en balans av kolhydrater, protein och fett!! Fick flera kommentarer om receptet på det superenkla nötbrödet (som är taget från bloggen ”under vårt tak”) så det kommer här;

3 ägg, 0,5 dl smält kokosolja, 2 dl mandelmjöl, 2 msk krossade linfrön, 4 msk solrosfrön (jag har använt pumpafrön också), 1 dl lätt krossade valnötter, ev lite flingsalt.. klicka ut som en stor kaka på en bakpapperklädd plåt. Gräddas på 250 grader i mitten av ugnen ca 8-9 min. Funkar fint och göra dubbel sats och grädda två kakor samtidigt :-) Mättande och gott!!

Boktipset jag vill ge er är ”Äta Träna Leva” som vår fantastiska lärare Kristina Andersson skrivit tillsammans med Erika Kits Gölevik. Innehåller bra fakta om kost, enkla recept, träningsprogram och lite råd mot en inre balans.

Sist måste jag också bjuda på några bistra insikter.. Gillar du som jag thaimat? Tror du som jag att det är relativt okej att äta sett ur ett ”nyttigt” perspektiv? Det är ju ändå wokat och innehåller ofta mycket grönsaker.. En analys vi fick göra av en portion kyckling med chasewnötter och ris, köpt i en thaivagn, visade sig innehålla ca 1700 kcal.. Ja, jag vet det är typ mat för två när man köper en sådan take away men ändå… SJUTTONHUNDRA KALORIER. Min basala kaloriförbrukning (det kroppen behöver utan att jag utför några fysiska aktiviteter) ligger på ca 1400 kcal/dag.

Och du en sak till.. 150 gram blandat smågodis (ej choklad) innehåller ca 572 kcal… Det är lika mycket som ca 1 kg fruktsallad eller en mix av 1,5 kg blomkål och 0,5 kg morötter.. Självklart, det stoppar inte ditt godissug och man ska ju inte stirra sig blind på att räkna kalorier men det är ändå värt sin jämförelse tycker jag!!

bild

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *